یکی از معضلات کشور در حوزه محصولات راهبردی این بود که اطلاعات دقیقی نسبت به سطح زیرکشت محصولاتی مثل گندم، جو، برنج و… وجود نداشت که قراراست ماهواره خیام در این باره یاری گر بخش کشاورزی باشد. به گزارش اخبار اصناف– مهر، بخش کشاورزی رسالت مهمی در تأمین غذا جامعه برعهده دارد که هر کشوری […]

یکی از معضلات کشور در حوزه محصولات راهبردی این بود که اطلاعات دقیقی نسبت به سطح زیرکشت محصولاتی مثل گندم، جو، برنج و… وجود نداشت که قراراست ماهواره خیام در این باره یاری گر بخش کشاورزی باشد.

به گزارش اخبار اصناف– مهر، بخش کشاورزی رسالت مهمی در تأمین غذا جامعه برعهده دارد که هر کشوری به دنبال تأمین حداکثری غذای خود است. بر اساس برنامه توسعه در ایران قرار است در حوزه تولید محصول و تضمین امنیت غذایی ۹۵ درصد نیازمندی از داخل تأمین شود. این در حالی است که هر سال کشور با پیش‌بود و کم‌بود محصولی مواجه بوده که ارز برای واردات آن هزینه می‌شود.

در این راستا یکی از اولویت‌های وزارت جهاد کشاورزی راه اندازی رصدخانه بوده تا میزان تولید و جزئیات آن اینکه کجا، چه محصولی با چه حجمی در حال کشت است، با آمار دقیق قابل رصد باشد. وزیر پیشین وزارت جهاد کشاورزی در نخستین کنگره ملی مراکز جهاد کشاورزی که اسفند سال گذشته برگزار شد عنوان کرده بود «در حال حاضر وزارت جهاد کشاورزی نابیناست چون آمار دقیقی از تولید محصولات و سایر فعالیت‌های کشاورزی ندارد. با نبود اطلاعات درست چگونه می‌توان برنامه‌ریزی مناسب و درست داشت».

به هر روی با پیگیری‌های انجام شده و راه اندازی رصدخانه قرار است با تعامل نهادها رصد اراضی کشاورزی و میزان کشت محصولات با آمار دقیق رصد شود.

حسین دلیریان، سخنگو سازمان فضایی ایران در برنامه‌ای رادیویی درباره عملکرد ماهواره خیام که سال گذشته پرتاب و در مدار خود قرار گرفت، گفت: سازمان فناوری اطلاعات متولی بخش فناوری پنجره مدیریت واحد زمین است که این پنجره یک اقدام بسیار خوبی بود که در آن تعداد زیادی نهاد برای حل معضلات و پرونده‌های مرتبط با مثلاً زمین خواری، ساخت و سازهای غیرمجاز، کوه‌خواری و… که مربوط به دولت می‌شود از طریق این پنجره، رسیدگی سریع‌تری به این پرونده‌ها شده و دسترسی داده‌ها در این پرونده تجمیع خواهد شد.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین اسنادی که قابل استناد است و می‌شود بر مبنای آن آرا و نظرات دقیق‌تری ارائه داد، استفاده از تصاویر ماهواره‌ای است و مردم به راحتی و در مدت کوتاه‌تری نسبت به قبل می‌توانند پرونده‌ها و شکایات خودشان را پیگیری کنند؛ ماهواره خیام به این پنجره متصل شده و عملاً خدمات دهی خودش را شروع کرده است.

وی ادامه داد: در حوزه سازمان نقشه برداری هم نقشه‌های پوششی کشور به روز رسانی نشده بود، با توانی که ماهواره خیام در اختیار کشور قرار داده است در حال حاضر چیزی در حدود ۳۰ درصد از کشورمان توسط این ماهواره تصویربرداری شده که این داده‌ها در اختیار سازمان نقشه برداری قرار خواهد گرفت یا در واقع فرآیند انتقال آن آغاز شده و ما با این داده‌ها می‌توانیم شاهد این باشیم که نقشه‌های پوششی کشور که بسیار برای موارد مختلف از جمله شهرسازی و جاده‌های برون شهری یا حتی داخل شهرها، کاربرد متعددی دارد.

دلیریان با اشاره به خدمات ماهواره خیام در حوزه کشت و کشاورزی ادامه داد: در این راستا تفاهم‌نامه‌ای از قبل با وزارت جهاد کشاورزی منعقد شده است که بر مبنای این تفاهم‌نامه ما باید سطح زیر کشت چند محصول اساسی کشور را تعیین کرده و در اختیار مراجع تصمیم گیر قرار می‌دادیم، یکی از معضلات کشور در حوزه محصولات راهبردی این بود که ما اطلاعات خیلی دقیقی نداشتیم نسبت به این که سطح زیر کشت محصولاتی مثل گندم، جو، برنج و… چقدر بوده تا دولت بتواند در یک برنامه ریزی مدون بتواند محصولات مردم را خریداری کند.

سخنگو سازمان فضایی ایران تصریح کرد: در چند ماه گذشته با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در حال رصد زمین هستیم برای این که سطح زیر کشت محصولات کشاورزی را بتوانیم تخمین بزنیم و آمار دقیقی در اختیار دولت قرار گیرد تا برنامه ریزی دقیقی انجام شود.